1. Sprga
|
2. Avokad
Az avokad egyszeresen teltetlen zsrsavakban gazdag, amelyeket a szervezet gyorsabban tud elgetni. Ktszer annyi kliumot tartalmaz, mint a bann. Finom, krmes saltantethez turmixoljunk ssze egy avokadt friss rpval.
3. Bann
Ne egynk bannt csak a kliumtartalma miatt – br van benne, a legtbb zldsgben s gymlcsben szintn megtallhat. Magas a cukortartalma, ezrt nem ajnlott annak, akinek vrcukor problmi vannak. Ne egynk bannt res gyomorra; kombinljuk nmi fehrjvel, amely segt normalizlni a bann magas cukortartalma ltal kivltott inzulin vlaszt. A kicsit zldes gymlcs jobb vlaszts, mint a tlrett. A bann nagyon npszer gymlcs, az eserdket gyakran irtjk amiatt, hogy tbb termfldhz jusson az ltetvnyeknek.
4. Ckla: zldje s gykere
A zld levelek jelents mennyisg klciumot, vasat, magnziumot s foszfort tartalmaznak. A, B-complex s C- vitaminokban gazdag. Gykernek magas a sznhidrt tartalma, ezrt rdemes mrtkkel fogyasztani.
5. Brokkoli
|
6. Zeller
A termszetes ntrium egyik legjobb forrsa, st gazdag a kliumtartalma is. Magas vztartalma miatt alkalmas zldsglevek ksztshez. Kenyr helyett is kivl a szeletelt zeller, gy knny szerrel cskkenthetjk a pkru mennyisgt trendnkben.
7. Koriander
Kivl hgyti fertzsekre. Levele s magja egyarnt segtik az emsztst, cskkentik a blgzokat, a fjdalmat s a felfvds. Az melygs kivl ellenszere, gyulladscskkent hats, enyhti a reums fjdalmakat, a fejfjst, a khgst, s a mentlis feszltsget.
8. Cikria
Inulint (nvnyi rostanyag, olyan sszetett sznhidrtvegylet, amely br des, nem tekinthet cukornak) tartalmaz, amely segt a cukorbetegeknek vrcukorszintjk szablyozsban. Rokonsgban ll a saltval s a gyermeklncfvel, de valjban a napraforgk csaldjba tartozik. Megtiszttja a mjat s az epehlyagot. J hatssal van az emsztsre, a vrkeringse s a vrre. Levele tele van klciummal, A-vitaminnal s kliummal.
9. Knai kel
Gyulladscskkent, illetve kivl folsav-forrs. Kalriban s ntriumban szegny. Kliumban s A-vitaminban gazdag.
10. Gyermeklncf levl
J az emsztsre, s vrusellenes hats, ezrt hasznos lehet az AIDS s a herpesz kezelsben. Srgasg, zsugorods, magas vrnyoms okozta dma, kszvny, ekcma s akne ellen is kivl. Szintn hasznljk a mell- s tdrk kezelsben, valamint segt megelzni a menstrucis felfjdst. Zldje tele van A-vitaminnal, mgpedig az antioxidns karotin formjban, valamint C-vitaminnal. Klcium s klium is van benne. Gykere inulint tartalmaz, amely szintn a cukorbetegeknek j.
11. deskmny
Antioxidns bioflavonoidot, azaz kvercetint tartalmaz. A gygynvny antikarcinogn hats, alkalmas kemoterpin vagy besugrzson tesett rkos betegek kiegszt kezelshez. Gyomorronts s blgrcs ellen is kivl. Segti a vladk kirlst a lgutakbl.
12. Zldbab
|
13. Jamszgykr
Ntriumban szegny, kliumban gazdag. des hsa van, mint a vzi gesztenynek, m annl ropogsabb. Magas sznhidrt tartalma miatt mrtkkel fogyasszuk.
14. Leveles kel
Csillaptja a td vrbsgt, jt tesz a gyomornak, a mjnak s az immunrendszernek. Tartalmaz luteint s zeaxantint (termszetes, zsrban oldd pigmentek, a termszetben srga s narancsvrs sznrnyalatokban tnnek fel), amelyek vdik a szemet a makulris degenercitl (az leslts helynek krosodsa). Szintn tartalmaz I3C (Indole-3-carbinol) vegyletet, amely a vastagblrk ellen vdhet. Kivl forrsa a klciumnak, vasnak, A s C-vitaminoknak s a klorofillnak.
15. Karalb
A kposztaflk csaldjba tartozik, C-vitaminban s kliumban gazdag. Magas rosttartalm. Segt stabilizlni a vrcukorszintet, hasznos lehet a kros vrcukoress s diabtesz esetn. Szintn hatsos dma, candida gomba, s vrusos llapotok esetben is.
16. Mustrlevl
|
17. Hagymk
Kivl antioxidns forrs, emellett antiallergn s antihisztamin tulajdonsgokkal br. Kntartalma segt a test mregtelentsben. Sejtmegjt hats, igen gazdag kvercetinben. Ahhoz, hogy a teljes tpanyagrtk megmaradjon, nyersen, vagy nagyon enyhn prolva rdemes fogyasztani.
18. Petrezselyem
Segti az emsztst, tiszttja a vrt s serkenti a beleket, illetve rkellenes hats. Hromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, s ktszer annyi vasat, mint a spent. De A-vitamint, rezet s mangnt is tartalmaz. Termszetes leheletfrisst (egyetlen megolds a hagymra).
19. Mogyorvaj
Ha mogyorvajat vesznk, csak is a bio vltozatot rdemes vlasztani. A nem bio mogyorvaj tele van rovarirtval, gombval, s aflatoxint is tartalmaz, amely rkkelt hats. Ahhoz, hogy nveljk fehrjetartalmt, srlesztvel dstjk, amely klnsen j a vegetrinusok szmra.
20. Fldimogyor
Tele van jtkony fehrjvel, m sokaknak allergit okoz s nehezen emszthet. Rkkelt aflatoxint tartalmaz, amely megmagyarzza, hogy a mogyortermesztssel foglalkoz fldmvesek esetben mirt olyan arnytalanul magas a rk kialakulsa. Tele van gombval s gyakran rovarl szerrel. Nem tartalmaz omega-3-at, viszont gy felborthatja az omega-6 - omega-3 arnyt. A fldimogyor a hvelyesek, s nem a mogyorflk csaldjba tartozik. A szjhoz hasonl mennyisg fehrjt tartalmaz, viszont szegny kemnytben. Mint ismeretes, George Washington Carver volt az a szemly, aki elterjesztette Amerikban a fldimogyort, mint telt.
21. Tkmag
Magas cinktartalma miatt jt tesz a prosztatnak s az immunrendszernek. Parazital zsrsavakat tartalmaz, a nyers vltozat esszencilis zsrsavakban s jtkony hats fehrjben gazdag. Ahhoz, hogy a teljes tpanyagrtk megmaradjon, nyersen rdemes fogyasztani. A pirtott magvak veszlyes zsrokat tartalmaznak, amelyek az erek elzrdshoz vezethetnek.
22. Retek
|
23. des burgonya
Kivl forrsa az antioxidns hats karotinoidnak. Van benne kalcium s tiamin, magas az A s C-vitamin tartalma. Legynk vatosak, ha tl sokat esznk, pffedst s gyomorrontst okozhat. Magas cukortartalma miatt mrtkkel fogyasszuk. Nem ll rokonsgban a krumplival, sem a jamgumval.
24. Paradicsom
Nem csak likopinben, flavonoidokban gazdag, hanem rkellenes tulajdonsg fitokemiklikban is. Kivl forrsa a C-vitaminnak (amely a magokat krlvev, zselszer anyagban tallhat). A s B-complex vitaminokat, kliumot s foszfort tartalmaz. Az veghzban termesztett fele annyi C-vitamint tartalmaz, mint a szabadfldi.
25. Cukkini
A cukkini s ms nyri tkk is magas A s C vitamin tartalmak. Klium s kalcium is tallhat benne. Akkor van finom ze, ha 15 centinl rvidebb. Baseball nagysgra nhetnek, de mire elrik ezt a mretet, elvesztik zket.