jacek
Számláló
Indulás: 2007-04-14
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Ajánlott linkek
 
Barátaim oldalai
 
Gondolatok
 
Kedvenc oldalak
 
Friss Hírek
 
Gazdasági oldalak
 
Időjárás

Hőtérkép

 15 napos idojárásjelentés
 
A Te adataid
IP
 
Hírek
Hírek : Hogyan előzzük meg a vastagbélrákot?

Hogyan előzzük meg a vastagbélrákot?

  2007.09.27. 18:20

A daganatos megbetegedések közül a vastagbélrák kapcsolódik leginkább az étrendhez, nem csak a megelőzésben, hanem a következmények szempontjából is.

A vastagbélrák az évtizedekig tartó helytelen táplálkozás következménye. Étrendünk számos rákkeltő anyagot tartalmazhat, ilyenek a karcinogén zsírok, a nitrozaminok és nitritek, valamint a fehér méregként is emlegetett cukor. S még rosszabb, ha veszélyesen alacsony a rostbevitelünk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk. A legfrissebb kutatások is azt mutatják, hogy a glutamát, amely a nátriumglutamátban (monosodium glutamate, MSG) és más adalékanyagokban található, elősegítik a rák terjedését és növekedését. (Nátriumglutamátot fűszerkeverékekben, instant termékekben, granulátumokban, chips-ekhez és más rágcsálnivalókhoz keverve találhatjuk, fő feladata az ízfokozás. Gyakori, hogy E 621-es adalékanyagként szerepel az ételek címkéjén, de nem minden esetben tűntetnek fel az összetevők között; általában „ízesítőszerek” vagy „fűszerek” megnevezés alatt rejtőzködik. Ez azért veszélyes, mert a nátriumglutamátra egyre többen érzékenyek, és kapcsolatba hozzák a pánikbetegséggel is.)

Az első elváltozások a vastagbél belső felületén található csőszerű bemélyedések speciális sejtcsoportjain (crypta, kripta) belül mutatkoznak, ezt úgynevezett aberráns crypta fókusznak (aberrant crypt foci, ACF) nevezzük, amely egyben a vastagbélrák előhírnökének is tekinthető. Akad azonban több olyan tápanyag is, amelyek féken tartják ezeket a rákmegelőző állapotú sejtcsoportokat. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Kurkumin.
Természetes állapotában a kurkumában található. A kurkuminoidok polifenol vegyületek, amelyek a kurkuma sárga színét adják. Mivel erős színe van, ételfestéknek is használják, E100 kóddal. Kutatások bebizonyították, hogy a kurkumin, a kurkuma fűszerből kivont flavonoid igen hatékony a legtöbb daganatos megbetegedés esetében, különösképpen a vastagbélráknál. Az indiai konyha alapvető fűszerei, a kömény és a kurkuma, amely megmagyarázza a vastagbélrák jelentősen kis arányú előfordulását az indiai lakosságban.

Konjugált linolsavak (CLA). A természetben előforduló zsírsavak. A CLA hozzájárulhat a szervezet zsírraktár-sovány izomszövet optimális arányának kialakításához. Kutatók kimutatták, hogy a konjugált linolsavak csökkentik a mell- és vastagbélrákot. Már olyan kicsi adag is, mint a napi 1000 mg hatásos lehet. Ez a különleges olaj rendbe hozza az immunitást és hatékony a vastagbélrákkal szemben. A DHA és az omega 3 zsírsavak szintén hatásosak.

Kvercetin. Ez nem más, mint egy flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, védi a szív- és érrendszert. A vegyület nagy mennyiségben a vörös szőlő levében és a vörösborban található meg. Előfordul még a vörös- és lilahagymában, a kelkáposztában, a brokkoliban, a cseresznyében, a zöldbabban, az almában és a gabonafélékben is.

 
Silymarin.
A ma ismert egyik leghatásosabb májvédő anyag, a máriatövisben található. A kutatások azt mutatják, nem csupán megakadályozza a máj károsodását, hanem az új rákos sejtek termelődését is. Mindemellett több enyhébb probléma kezelésére is alkalmas, így a fáradtság, az étvágytalanság, valamint a különféle gyomorpanaszok esetén is kiváló. Három bioflavonoidból épül fel – ezek a silibin, a silidianin, és a silikristin –, elpusztítja a szabadgyököket, növeli a glutation és a szuperoxid dizmutáz (SOD) szintjét is, melyek testünk legerősebb antioxidánsai.

Ellagic sav (Ellagic Acid). A málna tartalmazza az ellagitannis nevű fenol származékot, amely meggátolja a rákos sejtek növekedését, és megállítja az egészséges sejtek halálát. A DNS bizonyos kötési kapcsolatait foglalja le, ezáltal az osztódást vagy torzulást kiváltó antigén már nem tud oda csatlakozni, a daganat növekedése megáll, a szervezet képes lesz megküzdeni vele. A rákellenes hatása mellett van baktérium- és vírusölő tulajdonsága is.

A három flavonoid – kvercetin, silymarin és ellagic sav – rákellenes hatása nagyon erős. Ez utóbbit nemcsak a málnában, hanem a pekándióban, gránátalmában és a muskotály szőlőben is megtalálhatjuk. 1000 mg-ot együnk, két vagy három alkalommal egy nap.

E vitamin (d-alfa-tokoferol, amely az E-vitamin természetes és igen jól felszívódó formája), illetve E vitamin szukcinát (d-alfa-tokoferil-szukcinát, szintén stabil E-vitamin-fajta, a legtöbb rákellenes kutatásban alkalmazzák). Mint ismeretes, a tokoferol az E-vitamin kémiai neve, az alfa-tag pedig az E-vitaminnak azt a molekuláját jelzi, amely az emberi szervezetben a legaktívabb. Bár a gamma-tokoferolnak is vannak antioxidáns tulajdonságai, a szervezetünknek elsősorban alfa-tokoferolra van szüksége.

B6 vitamin. A vízben oldódó vitamin hiánya az immunrendszer működésének gyengülésével jár. Eredményes a melanoma növekedés gátlásában is.

Butirát, vajsav. A rövidszénláncú zsírsavak (SCFA, ilyen az ecetsav, propionsav, vajsav) a szénhidrátok anaerob fermentációja során a vastagbélben nagy mennyiségben keletkeznek. Befolyásolják a vastagbélflórát alkotó baktériumok szaporodását, tápanyag források a vastagbél falát alkotó sejtek, a kolonociták számára. Az N-butirát erőteljesen gátolja a már kifejlődött vastagbélrák növekedését.

Miért veszélyesek a sültek?

A nitritet húskészítményekhez alkalmazzák, amellett, hogy a pácolt húsok jellegzetes színét adja, általános ízjavítóként szolgál. A nitrit bizonyos anyagokkal reakcióba lépve nitrozaminok keletkezését idézi elő, amelyek erősen rákkeltők. A pácolt húskészítmények közül csak a sült baconban található két-három illékony nitrozamin, az egyéb pácolt húskészítményekben ezek mennyisége nagyon kicsi vagy nem is fellelhető. Nitritek, nitrátok és nitrozaminok az élelmiszereken kívül kozmetikumokból, gumitermékekből és dohányáruból is kerülhetnek a szervezetbe. Fő forrása a dohányzás, ezt követi a sörfogyasztás, majd egyes kozmetikumok használata, de a listán van a baconfogyasztás is. Nem árt tudni, hogy sütés közben keletkezik a legtöbb nitrozamin, ám általában csupán nyomokban marad az ehető részben, főként az elpárolgó gőzzel távozik, vagy a kisülő zsiradékkal. Az alacsonyabb hőmérsékleten hosszabb ideig tartó sütés során kevesebb, míg a magasabb hőmérsékleten rövidebb ideig tartó sütés során több nitrozamin képződik. A pácolt húsok nitrozamin-tartalma csökkenthető nitrozálódást gátló anyagok (aszkorbinsav és acetátja, alfa-tokoferol) alkalmazásával és friss alapanyagok felhasználásával.

hvg.hu

 
Pontos idő
 
Dátum és Névnap

 

 
Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Szavazás
Egészségügyi ellátás
Jobb lett-e azegészségügyi ellátás a választások után?

igen
nem
Rosszabb lett
Ugyan úgy a paraszolventia számít
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Klikk rá
 
Hírdetések
 
Vélemények-üzenezek,kérdések
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Vállalkozásaim-képeim
 
zene
 

Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban