A betegsg lezajlsa, tnetek Akut roham jellemzje: hajnali rkban vagy nagyobb fizikai megterhels vagy bsges tkezs s alkoholfogyaszts utn jelentkez get fjdalom, leggyakrabban a nagylbujjon (ritkbban a kz, knyk izletein, flkagyln) kialakul duzzanat, brpr, mozgskorltozottsg, melyet lz, melygs, hnyinger ksrhet s nhny napig vagy htig tart. Rohamok kztt tnetmentessg, hyperurikaemia jellemz Krnikus fennlls esetn izleti deformitsok a br alatti szvetekben, izmok, inak felett hgysavlerakdsok jelennek meg.
Dits kezels A sznhidrtban gazdag ditnak purinrt tendencija van. A zsrok kszvnyes rohamot vlthatnak ki. A rohamok fellpsben szerepet jtszhatnak a bsges, fehrje gazdag tkezsek, nagyobb mennyisg alkohol egyidej fogyasztsa mellett. Az telek ksztsnl figyelembe kell venni, hogy mely telek purintartalma magas, ugyanis ezeket az trendbl ki kell iktatni.
A dita sszettele
- Energia: tplltsgi llapothoz igazod. A betegek ltalban elhzottak, ezrt az trend energiaszegny. hezskor a felszaporod ketontestek miatt a hgysavkivlaszts gtldik, ezrt „koplal napok” beiktatsa a fogykrba ellenjavallt.
- Fehrje: 0,8 g/ttkg, melynek 50-60 %-a nvnyi eredet legyen. Az llati eredet fehrjeforrsok kzl a tejet, tejtermkeket rszestsk elnyben, mrskeljk a hsok, hsksztmnyek, hskivonatok fogyasztst.
- Zsr: maximum 30 energia % javasolt.
- Sznhidrt: 3-5 g/ttkg. A sznhidrtok ltalban purinrt hatsak. Kivtel a fruktz, mely az urtszintet emeli. A diabetes fennllsakor a diabetesnl lert irnyelveket is figyelembe kell venni. Fruktzbl kszlt destszert ne hasznljunk.
- Alkohol: tilos, mert a hgysavszintzist nveli, emeli a lakttszintet aminek hatsra a hgysavkivlaszts gtldik. A sr ezenfell maga is purint tartalmaz (az alkoholmentes is).
- Purin: 100-200 mg/nap (normlis tpllkozssal: 600-1000 mg/nap
- Folyadk: 2-3 liter/nap (purinrt hatsak pl. az alkalikus gygyvizek, a csalntea)
- tkezsi ritmus: napi 5-6-szori tkezs javasolt s egyszerre kis mennyisgek
lelmiszerek purintartalma A nyersanyagok elfzsvel a purintartalom cskkenthet.
Igen magas |
Magas |
Kzepes |
Alacsony |
150-1000 mg |
75-150 mg |
75 mg alatt |
5-10 mg |
Hskivonatok, szardnik, kagylk, a legtbb halflesg, belssgek, fstlt hsok, leszt |
Hsok (serts, marha, borj, pulyka, nyl, kacsa, fogas), szraz hvelyesek, zldbors, fldimogyor |
Angolna, zldbab, paraj, diflk |
Tej, tejtermkek, cerelik, saltk, zldsgflk, gomba, gymlcsk, tojs |
A nyersanyag-vlogats szempontjai Alacsony purintartalm, energiaszegny nyersanyagokbl zsrszegnyen elksztett telek javasolhatk. Az trend gerinct a zldsgflk, gymlcsk s cerelik adjk zsrszegny tejjel s tejtermkekkel, tojssal, valamint kevs sovny hssal, hsksztmnnyel kiegsztve. Fontos a bsges folyadkfogyaszts, amit energiamentes italokkal fedezznk.
Ajnlott s kerlend nyersanyagok Zldsg- s fzelkflk:
Ajnlottak: srgarpa, fztk, kelkposzta, fejes kposzta, vrs kposzta, fejes salta, paprika, paradicsom, uborka, retek, karfiol, karalb, brokkoli, zeller, patisszon, cukkni, padlizsn, petrezselyemgykr, burgonya, sttk, gomba, ckla, vrshagyma, prhagyma.
Kis mennyisgben illetve ritkn alkalmazzuk: zldbors, zldbab, paraj, sska.
Nem ajnlottak: szrazbab, srgabors, lencse, szja (-bab, -kocka, -szelet, -granultum, -liszt), tofu, szjacsra, szjaszsz.
Gymlcsk:
Ajnlottak: alma, krte, szilva, szibarack, kajszibarack, ribizli, narancs, kivi, szl, eper, mlna, anansz, cseresznye, meggy.
Nem vagy csak kis mennyisgben fogyaszthatk (fleg magas zsrtartalmuk miatt): di mogyor mandula.
Gabonaipari valamint st- s tsztaipari termkek:
Ajnlottak: bzaliszt, rizs, kenyerek (fehr-, flbarna-, s teljes kirls), pkstemnyek (kifli, zsemle), gabonapelyhek (zabpehely, kukoricapehely, bzapehely, rizspehely, rpapehely), szraztsztk, extrudlt kenyerek.
Nem ajnlottak: magas zsr- s cukortartalm finom pkruk, pl. kakas csiga, sajtos rol, brkifli, croissant, teperts pogcsa, lekvros tska, bris, sajtos rd stb.
Tej tejtermkek (alacsony purintartalmak):
Ajnlottak: sovny tej, kefir, joghurt, sovny s flzsros sajtok (pl.: Tolnai sovny sajt, Kmnyes, Tra, vri, Medve light stb.), sovny s flzsros tehntr, cukrozatlan gymlcsjoghurtok, zsrszegny tejfl.
Nem javasoltak: zsrds tej, zsros sajtok (pl.: Mrvnysajt, Ementli, Pannnia, Trappista, Karavn stb.) tejfl, tejszn, vaj.
Tojs:
Ajnlott: zsrszegnyen elksztve fleg a tojsfehrje.
Hsok hsksztmnyek:
Kis mennyisgben ajnlott (napi 30-60 g): sovny hsrszek, zsrszegnyen elksztve, elfzssel (rakott, tlttt telek, vagdaltak, felfjtak, hsgombcok), sovny felvgottak
Nem ajnlott: zsros hsrszek, fstlt hsok, belssgek, kagyl, szalonnaflk, zsros felvgottak, kolbszok, hurkk, hskivonatok, kocsonya.
Folyadkok (napi 2-3 liter)
Ajnlott: alkalikus gygyvizek (Salvus, Pardi, Balfi, Csevicei), csalntea (purinrt), rostos (cukrozatlan) gymlcslevek, svnyvz, energiamentes dtitalok, kv, tea, kaka.
Kerlend: alkoholos italok, sr (az alkoholmentes sr is 14 mg/dl purint tartalmaz).
Jellemz telek, telcsoportok
- Levesek kzl a zldsglevesek; gymlcslevesek (mestersges destszerrel, 1,5%-os tejjel ksztve) illeszthetk be az trendbe.
- Az trend gerinct a zldsg- s fzelkflk adjk. Kszlhetnek bellk egyszer s sszetett saltk energiaszegny (pl. kefires-, ecetes-, ketchupos) ntettel. Zsrszegny sajttal vagy tojssal komplettlva nll vacsoratelknt is fogyaszthatk.
- Srts nlkli fzelkek (angolos, francis, lengyeles); csbenslt fzelkflk (sovny tej, zsrszegny sajt felhasznlsval); zsrszegnyen elksztett srtett fzelkek (kefires habarssal, kevs zsiradkkal ksztett rntssal) tehetik vltozatoss az trendet.
- A kretek kzl az energiatartalom figyelembevtelvel alkalmazhatk a ftt vagy hjban slt burgonya, ftt s prolt rizs (esetleg zldsgekkel, gombval kiegsztve), ftt tszta is.
- A rakott, tlttt telek, melyekhez a kis mennyisgben felhasznlt hst (30-50 g/adag) a purintartalom cskkentse rdekben elfzzk s ksztskhz zsrszegny tejflt vagy kefirt, joghurtot hasznlunk, szintn vltozatosabb tehetik a kszvnyes beteg trendjt.
- A vagdaltak, hsgombcok ksztsnl a hs egy rszt zldsgekkel helyettesthetjk, gy is cskkentve a purinbevitelt.
- dessgeket elssorban gymlcskbl ksztsnk (pl. trval tlttt sltalma, gymlcshab, gymlcssalta, teflonban slt alms palacsinta). destsre mestersges destszereket hasznlhatunk.
Kerlend telek telcsoportok
- A kszvnyes beteg trendjben ne szerepeljenek magas extraktv anyag tartalm telek, mint pl.: hsleves, erleves, kocsonya, prkltek, pecsenyel, halkonzervek, vadhsokbl kszlt telek.
- Az alkoholos italok fogyasztsa rohamot idzhet el ezrt nem ajnlott.
- A zsros telek fogyasztsa egyrszt rohamot vlthat ki, msrszt nemkvnatos testslygyarapodshoz vezet, ezrt kerljk a zsrban gazdag ksztsi mdokat (b zsrban sts, montrozs, manrozs, szalonnval tzdels).
|