Ckla, borscs, salta
2007.06.14. 19:27
A magyar konyhban rdemtelenl csekly szerepet kap a ckla, amelynek friss termse mostansg mr kaphat a piacokon. Br ignytelen nvny - s emiatt nagyon olcs is -, tpanyagait s felhasznlhatsgt tekintve vetekszik a divatos saltaflkkel. Errl az rtkes gasztronmiai alapanyagrl „meslt” Szsa, azaz Nyri Sndor, a budapesti Arany Kavir tterem sfje s trstulajdonosa.
A ckla sidktl fogva szinte mindenhol megterem. Sokig csak gygynvnyknt ismertk s hasznltk "vrtisztt" hatsa miatt, s mert jtkonyan hat az emsztsre, macskajajra. Az A, B, C vitamin a lereszelt vagy gymlcscentrifugval kiprselt ckla levbl egyedlll hatkonysggal s gyorsasggal szvdik fel az emberi szervezetben, azonnal hat.
Fleg az szaki npek trendjbe illeszkedett be marknsan, de az orosz fejedelemsgek konyhjn is gyakran ltek vele. k is ugyangy fogyasztottk, ahogy a tbbi haland: nyersen vagy fzve. (Az ecetes cklasaltt viszont, ami kitartan vezeti a magyar savanysgok npszersgi listjt, nem ismertk.) A cklt reszelve, tbbfle zldsggel vegytve, s mzzel, citromlvel zestve saltaknt knltk; m elengedhetetlen alkoteleme a borscsnak, az ukrnok hagyomnyos levesnek is. Ha spentot s sskt tesznek bele, akkor zld szn a borscs, de ha cklt is, akkor megkapja jellegzetes, mlybord sznt. Mindkt vltozatban tejfllel fogyasztjk, mert az teremti meg az zharmnit. A sok hozzvalt olyan srsgre fzik ssze, hogy szinte egytltelknt kerl az asztalra. Az ukrn konyha annyiban hasonlt a magyarhoz, hogy sok sertshst, szalonnt hasznlnak; ezek kerlnek a borscsba is a ckla, a zeller, a srgarpa, a kposzta s a bsgesen hasznlt kapor mell.
Az Arany Kavir knlatban klnbz fogsokban, ms-ms formban is megkstolhat a ckla, amelynek desks ze a fldre emlkeztet.
© Todoroff Lzr | Saltaknt vagy eltelknt, sok ms zldsggel egytt szerepel tlapjn, s szerepelt mr a hagyomnyos orosz npi konyhban is. Az egyszerbb vltozathoz a ckla mell valamilyen hvelyes zldsgflt tesznek, babot vagy borst, burgonyt s hagymt. Lehet tovbb bolondtani savany uborkval is. Ez az sszetett zvilg mltv teszi arra, hogy kretknt adjk a hsokhoz. Ha gy kszl, akkor a reszelt cklt lepirtjk, ilyenkor a karamellizlds miatt desebb lesz az ze – gy szerepelt mr a rgi francia s orosz konyhkban is. Az Arany Kavirban elszeretettel adjk vrsborral kszlt mrtsokhoz. Habr itt sem tartanak ecetes cklasaltt a savanysgok kztt, Szsa azt tancsolja a hziasszonyoknak, hogy az igazi salthoz a zldsget ne fzzk, hanem a stben sssk meg. Ezzel erteljesebb lesz des ze, s jobban megrzi rtkes tpanyagait.
A piacon a kisebb, kemny, lehetleg srtetlen hj, s a sttebb szn, gynevezett bbor cklt vlasszk. Ks szig terem a nvny; aki tartstani szeretn, trolhatja homokban, de sszevgva fagyasztani is lehet. Cukorral, akr sval rtegesen elrakni – mindkt eljrs jl konzervl. A friss ckla levelt kr kidobni, mert ms zldsgekkel egytt zletes – s vitaminds – alkotrsze lehet egy sznpomps zldsgtlnak.
|