Újabb kutatások szerint cukorbetegek táplálkozásában a cukor mellőzése helyett sokkal fontosabb a zöldségek és gyümölcsök révén történő megfelelő vitamin és rostbevitel. A cukorbetegségnek (diabetes) két nagyobb csoportját különböztetjük meg, az 1-es és a 2-es típust, mindkét formájában igen jellegzetes a magas cukor érték a vérben és a vizeletben.
A német kockázatfelmérő szövetségi intézet (BfR) orvosai szerint amennyiben a cukorbetegek a mindennapi étkezésben teljesen mellőzik a cukrot és azt fruktózra vagy egyéb más szénhidrátra cserélik, ártalmas is lehet a szervezetük számára. Egyre több amerikai tanulmány igazolja az elhízás és – például az üdítőitalok révén történő - fokozott fruktóz bevitel közti összefüggést.
Ingrid van Heerden dietetikus szerint - az amerikai és a dél-afrikai diabetes társaság véleményével egyetértésben - kis mennyiségű cukor hozzáadása a diétás étrendhez nem ártalmas cukorbetegekre nézve.
A BfR szerint nem határozható meg egyértelműen a “diabetikus étrend”, hiszen az ilyen jellegű diéták nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, viszont más, a diétából kimaradó ételek hasznosak lehetnének a szervezet számára. Van Heerden is egyetért azzal a megállapítással, hogy több diabetikus ételnek magas az energia illetve zsírtartalma.
A közlemény szerint ugyan kétségtelen, hogy valamennyi cukorbetegnek diétás étkezésre kell áttérni, és amennyiben szükséges a testsúlyt is csökkenteni célszerű, ugyanakkor a diétának megfelelően kevés cukrot is fogyaszthatnak. “Ha a gabonapehellyel egy kevés cukrot is fogyasztasz, az megfelelhet az egész napi szénhidrát bevitelnek” – nyilatkozta Van Heerden a health24.com internetes oldalnak.
Andreas Hensel, a BfR elnöke javaslatot tett arra, hogy az Európai Unióban valamennyi ételen legyen feltüntetve annak cukor, zsír, rost és só tartalma, hogy a cukorbetegek ezen értékeket figyelembe véve állíthassák össze diétás étrendjüket. Ugyanakkor a BfR további javaslatokkal is szolgált a cukorbetegek számára: kerülni kell a zsíros húsok és sajtok, a chips, a csokoládé, krémes sütemények fogyasztását, helyette alacsony zsírtartalmú tejtermékeket érdemes fogyasztani.
A cukorbetegségnek mind a két, fent említett típusának kialakulása egy bizonyos hormon, az inzulin termelésének illetve hatékonyásának csökkenésére vezethető vissza, amely a fehérjék, a zsír és a szénhidrátok anyagcseréjében is problémát okoz. A terápiának a diéta mellet így egyik legfontosabb célja a megfelelő vérzsír-szint, vérnyomás és testsúly helyreállítása.