Tejcukor-(laktóz-) érzékeny betegek diétája
Zala Megyei Kórház 2007.04.29. 09:05
Tejcukorérzékenység esetén a tejfogyasztást követően hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, ami a tejfogyasztás megszűnése után elmúlik, míg az ismételt fogyasztáskor újra jelentkezik. Ilyen esetben a diéta lényege régebben a tejelvonás volt.
Ma már kapható a kereskedelemben laktózmentes tej (Magic milk-Naszálytej,Zymil- Parmalat) vagy olyan készítmények, amelyek nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak tejcukrot, mint például az élelmiszerüzletekben kapható Completa kávékrémpor.
Nemcsak laktózszegény tejjel rendelkezünk, hanem orvosi rendelvényre tejcukorbontó enzim is beszerezhető. Jelenleg a Lactase nevű rágótabletta van forgalomban , amelyből egy darab 10 g laktóz ( kb. 200 ml tej) elfogyasztásához elegendő enzimaktivitást biztosít..
A laktózszegény tejből és tejporból készült ételeket, italokat panasz-mentesen fogyaszthatják a gyomorfekélyben, vagy a vastagbél gyulladásos betegségében szenvedő betegek is, akik különben érzékenyen reagálnak a tejfogyasztásra. Akár átmeneti, akár kései laktázhiányról van szó, mindkét esetben a laktóz tartalmú ételek, főként a tej és a tejtermékek teljes elhagyásával kezdjük a diétát. Ezután egészen kis mennyiségben kezdjük visszaépíteni az étrendbe a tejtermékeket, s kitapasztaljuk, mekkora az a mennyiség, amit a beteg még panaszok nélkül fogyaszthat.
Ajánlott és kerülendő nyersanyagok: Tej és tejtermékek:
- A savanyított tejtermékekben lényegesen alacsonyabb a tejcukor mennyisége, mint a színtejben. Összehasonlításként:
tej: 2500 milligramm/deciliter
kefir, joghurt: 100-500 milligramm/deciliter
sajtfélék: 10-50 milligramm/10 dekagramm
félzsíros túró: 20-80 milligramm/10 dekagramm
- Az Eidami,Emmentáli,Pannónia, Parmezán, Gauda sajtok laktózmentesek, valamint egyes gyártók által készített Trappista is.A lejárati idejéhez közeledő Brie, Camember és Roqueort szintén fogyasztható.
- A laktóz-intoleranciában szenvedők általában jobban bírják az úgynevezett élőflórás joghurtot, mivel a benne lévő baktériumok laktáz enzime bontja a laktózt. Vásárlás előtt tanulmányozzuk a termék címkéjét, mert nem minden joghurtkészítmény ilyen!
Zsiradékok:
Biztosan tejcukormentes a Liga és a Delma light margarin. A vaj és a margarinok és vajkrémek többsége azonban tartalmaz tejcukrot.
Húsok, húsipari termékek:
A tőkehúsok laktózmentesek , ám a feldolgozott húsáruk adalékanyagként tartalmazhatnak laktózt is. A gyártó által garantáltan tejcukormentes készítmények a Pick Szeged Rt. felvágottai.Megbízhatóan laktózmentesnek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank által nyilvántartott termékeket tekinthetjük.
Zöldségek, gyümölcsök:
Nem tartalmaznak tejcukrot sem friss sem gyorsfagyasztott, sem feldolgozott formában.
Gabonaipari termékek:
Az ízesített reggeli gabonapelyhek tartalmazhatnak tejcukrot.
Sütő- és tésztaipari termékek:
A péksütemények mind tésztájukban, mind töltelékükben tartalmazhatnak tejet ezért a tejet nem tartalmazó töltelékes és vizes tésztából készült változatok fogyaszthatók.
Félkésztermékek:
Számos ilyen termék tartalmaz laktózt:pl: instant levesek, salátaöntetek.
Laktózt több százféle gyógyszer tartalmaz vivőanyag formájában. Olvassuk el az összetevők listáját!
Tej- és tejtermékmentes receptek: Gyümölcsleves
Hozzávalók: 0,5 kg gyümölcs ízlés, illetve idény szerint, a gyümölcsök fajtájától függő mennyiségű cukor (általában 3 evőkanál), fél csomag vaníliás pudingpor, 1 tojás sárgája, egy csipet só, kevéske fahéj és 4-5 szem szegfűszeg, tetszés szerint citromlé, víz.
A megtisztított gyümölcsöt a cukor kétharmadával, csipet sóval és fűszerfélékkel ízesített, forrásban lévő (körülbelül 6 dl) vízbe tesszük, és félig megfőzzük. K özben a tojás sárgáját a cukor egyharmadával és a pudingporral habosra keverjük, szükség szerint kevéske vizet adunk hozzá, majd ha sima, még 1 dl hideg vízzel hígítjuk. A pudingporos habarást a forrásban levő leveshez adjuk, kevergetés mellett, gyorsan újra forraljuk. Kihűtjük, édes gyümölcsök esetén tálalás előtt citromlével tesszük pikánssá.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: 60 dkg kifejtett, friss vagy mirelit zöldborsó, 2,5 kiskanál só, 5 evőkanál étolaj, 1,5 evőkanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 marék petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál cukor, víz.
A lisztből 3 evőkanál étolajjal zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről levéve belerakjuk a felaprított petrezselyemzöld maradékát, a pirospaprikát, elkeverjük, 1,5-2 dl hideg vízzel felengedjük, megkavarjuk, és a megfőtt zöldborsóhoz adjuk. Kevergetve újraforraljuk. Lisztbe forgatott, frissen kisütött, vagy roston sütött, illetve bundázott zöldfélével is tálalhatjuk.
Zöldbabfőzelék
Hozzávalók: 50-60 dkg apróra vágott, friss vagy mirelit zöldbab, 1 szem közepes nagyságú krumpli, 2,5 kiskanál só, 5 evőkanál étolaj, 1,5 evőkanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál cukor, 1 marék petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, kevés zöldpaprika, paradicsom, csipetnyi morzsolt bazsalikom, 1 evőkanál citromlé.
A zöldborsófőzelékkel megegyező módon készül, azzal a különbséggel, hogy zöldbabot és megtisztított, apróra kockázott krumplival együtt főzzük meg, a főzőlevet kevés zöldpaprikával, paradicsommal, csipet bazsalikommal is ízesítjük, és a rántásba 3 gerezd felaprított fokhagyma is kerül. Tálaláskor ízlés szerint citromlével, ecettel savanyíthatjuk.
|