1. Spárga
|
2. Avokadó
Az avokadó egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyeket a szervezet gyorsabban tud elégetni. Kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint a banán. Finom, krémes salátaöntethez turmixoljunk össze egy avokadót friss répával.
3. Banán
Ne együnk banánt csak a káliumtartalma miatt – bár van benne, a legtöbb zöldségben és gyümölcsben szintén megtalálható. Magas a cukortartalma, ezért nem ajánlott annak, akinek vércukor problémái vannak. Ne együnk banánt üres gyomorra; kombináljuk némi fehérjével, amely segít normalizálni a banán magas cukortartalma által kiváltott inzulin választ. A kicsit zöldes gyümölcs jobb választás, mint a túlérett. A banán nagyon népszerű gyümölcs, az esőerdőket gyakran irtják amiatt, hogy több termőföldhöz jusson az ültetvényeknek.
4. Cékla: zöldje és gyökere
A zöld levelek jelentős mennyiségű kálciumot, vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaznak. A, B-complex és C- vitaminokban gazdag. Gyökerének magas a szénhidrát tartalma, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.
5. Brokkoli
|
6. Zeller
A természetes nátrium egyik legjobb forrása, sőt gazdag a káliumtartalma is. Magas víztartalma miatt alkalmas zöldséglevek készítéséhez. Kenyér helyett is kiváló a szeletelt zeller, így könnyű szerrel csökkenthetjük a pékáru mennyiségét étrendünkben.
7. Koriander
Kiváló húgyúti fertőzésekre. Levele és magja egyaránt segítik az emésztést, csökkentik a bélgázokat, a fájdalmat és a felfúvódás. Az émelygés kiváló ellenszere, gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a reumás fájdalmakat, a fejfájást, a köhögést, és a mentális feszültséget.
8. Cikória
Inulint (növényi rostanyag, olyan összetett szénhidrátvegyület, amely bár édes, nem tekinthető cukornak) tartalmaz, amely segít a cukorbetegeknek vércukorszintjük szabályozásában. Rokonságban áll a salátával és a gyermekláncfűvel, de valójában a napraforgók családjába tartozik. Megtisztítja a májat és az epehólyagot. Jó hatással van az emésztésre, a vérkeringése és a vérre. Levele tele van kálciummal, A-vitaminnal és káliummal.
9. Kínai kel
Gyulladáscsökkentő, illetve kiváló folsav-forrás. Kalóriában és nátriumban szegény. Káliumban és A-vitaminban gazdag.
10. Gyermekláncfű levél
Jó az emésztésre, és vírusellenes hatású, ezért hasznos lehet az AIDS és a herpesz kezelésében. Sárgaság, zsugorodás, magas vérnyomás okozta ödéma, köszvény, ekcéma és akne ellen is kiváló. Szintén használják a mell- és tüdőrák kezelésében, valamint segít megelőzni a menstruációs felfújódást. Zöldje tele van A-vitaminnal, mégpedig az antioxidáns karotin formájában, valamint C-vitaminnal. Kálcium és kálium is van benne. Gyökere inulint tartalmaz, amely szintén a cukorbetegeknek jó.
11. Édeskömény
Antioxidáns bioflavonoidot, azaz kvercetint tartalmaz. A gyógynövény antikarcinogén hatású, alkalmas kemoterápián vagy besugárzáson átesett rákos betegek kiegészítő kezeléséhez. Gyomorrontás és bélgörcs ellen is kiváló. Segíti a váladék kiürülését a légutakból.
12. Zöldbab
|
13. Jamszgyökér
Nátriumban szegény, káliumban gazdag. Édes húsa van, mint a vízi gesztenyének, ám annál ropogósabb. Magas szénhidrát tartalma miatt mértékkel fogyasszuk.
14. Leveles kel
Csillapítja a tüdő vérbőségét, jót tesz a gyomornak, a májnak és az immunrendszernek. Tartalmaz luteint és zeaxantint (természetes, zsírban oldódó pigmentek, a természetben sárga és narancsvörös színárnyalatokban tűnnek fel), amelyek védik a szemet a makuláris degenerációtól (az éleslátás helyének károsodása). Szintén tartalmaz I3C (Indole-3-carbinol) vegyületet, amely a vastagbélrák ellen védhet. Kiváló forrása a kálciumnak, vasnak, A és C-vitaminoknak és a klorofillnak.
15. Karalábé
A káposztafélék családjába tartozik, C-vitaminban és káliumban gazdag. Magas rosttartalmú. Segít stabilizálni a vércukorszintet, hasznos lehet a kóros vércukoresés és diabétesz esetén. Szintén hatásos ödéma, candida gomba, és vírusos állapotok esetében is.
16. Mustárlevél
|
17. Hagymák
Kiváló antioxidáns forrás, emellett antiallergén és antihisztamin tulajdonságokkal bír. Kéntartalma segít a test méregtelenítésében. Sejtmegújító hatású, igen gazdag kvercetinben. Ahhoz, hogy a teljes tápanyagérték megmaradjon, nyersen, vagy nagyon enyhén párolva érdemes fogyasztani.
18. Petrezselyem
Segíti az emésztést, tisztítja a vért és serkenti a beleket, illetve rákellenes hatású. Háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi vasat, mint a spenót. De A-vitamint, rezet és mangánt is tartalmaz. Természetes leheletfrissítő (egyetlen megoldás a hagymára).
19. Mogyoróvaj
Ha mogyoróvajat veszünk, csak is a bio változatot érdemes választani. A nem bio mogyoróvaj tele van rovarirtóval, gombával, és aflatoxint is tartalmaz, amely rákkeltő hatású. Ahhoz, hogy növeljék fehérjetartalmát, sörélesztővel dúsítják, amely különösen jó a vegetáriánusok számára.
20. Földimogyoró
Tele van jótékony fehérjével, ám sokaknak allergiát okoz és nehezen emészthető. Rákkeltő aflatoxint tartalmaz, amely megmagyarázza, hogy a mogyorótermesztéssel foglalkozó földművesek esetében miért olyan aránytalanul magas a rák kialakulása. Tele van gombával és gyakran rovarölő szerrel. Nem tartalmaz omega-3-at, viszont így felboríthatja az omega-6 - omega-3 arányt. A földimogyoró a hüvelyesek, és nem a mogyorófélék családjába tartozik. A szójához hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz, viszont szegény keményítőben. Mint ismeretes, George Washington Carver volt az a személy, aki elterjesztette Amerikában a földimogyorót, mint ételt.
21. Tökmag
Magas cinktartalma miatt jót tesz a prosztatának és az immunrendszernek. Parazitaölő zsírsavakat tartalmaz, a nyers változat esszenciális zsírsavakban és jótékony hatású fehérjében gazdag. Ahhoz, hogy a teljes tápanyagérték megmaradjon, nyersen érdemes fogyasztani. A pirított magvak veszélyes zsírokat tartalmaznak, amelyek az erek elzáródásához vezethetnek.
22. Retek
|
23. Édes burgonya
Kiváló forrása az antioxidáns hatású karotinoidnak. Van benne kalcium és tiamin, magas az A és C-vitamin tartalma. Legyünk óvatosak, ha túl sokat eszünk, püffedést és gyomorrontást okozhat. Magas cukortartalma miatt mértékkel fogyasszuk. Nem áll rokonságban a krumplival, sem a jamgumóval.
24. Paradicsom
Nem csak likopinben, flavonoidokban gazdag, hanem rákellenes tulajdonságú fitokemikáliákban is. Kiváló forrása a C-vitaminnak (amely a magokat körülvevő, zselészerű anyagban található). A és B-complex vitaminokat, káliumot és foszfort tartalmaz. Az üvegházban termesztett fele annyi C-vitamint tartalmaz, mint a szabadföldi.
25. Cukkini
A cukkini és más nyári tökök is magas A és C vitamin tartalmúak. Kálium és kalcium is található benne. Akkor van finom íze, ha 15 centinél rövidebb. Baseball nagyságúra nőhetnek, de mire elérik ezt a méretet, elvesztik ízüket.