jacek
Számláló
Indulás: 2007-04-14
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Ajánlott linkek
 
Barátaim oldalai
 
Gondolatok
 
Kedvenc oldalak
 
Friss Hírek
 
Gazdasági oldalak
 
Időjárás

Hőtérkép

 15 napos idojárásjelentés
 
A Te adataid
IP
 
Hírek
Hírek : Mivel E-tetnek minket?

Mivel E-tetnek minket?

  2007.08.02. 19:09

Nehéz olyan élelmiszert leemelni a boltok polcairól, amiben egyáltalán nincs adalékanyag: ha végigfutjuk a csomagolásán található összetevők listáját, aligha lesz E-számmentes. Mit takarnak ezek a kódok, miért lángolnak fel újabb és újabb viták velük kapcsolatban, illetve árthatnak-e az adalékok az egészségünknek? Szakembereket faggattunk.

„Ne legyenek illúzióink, ételeink már rég nem azok, amik valaha voltak: a kellemes eperíz egy ausztrál fa fűrészporának köszönhető, a kókuszízt egy gomba termeli, a barack ízét a ricinusból nyerik, a citromét egy penészgombából, a marcipánt pedig kiválóan lehet helyettesíteni a zöldborsóval” – vág rögtön a közepébe Benda Judit, egészségtanácsadó, gyógyszerész, aki szerint érzékeink manipulálására egy egész hatalom szerveződött: az ízipar.

 
 
Tartósítószerek, színezékek, aromák, cukorpótlók, egyszóval az adalékanyagok felhasználása körül szinte menetrendszerűen lángolnak fel viták: valójában milyen hatással vannak az egészségünkre? Számos anyagról állították már, hogy olyan betegségek kialakulásáért felelősek, mint az allergia, különféle neurológiai betegségek, emésztési zavarok, daganatos megbetegedések és szívbetegségek. „Valóban gyakran jelennek meg meg újabb és újabb listák – amelyek hemzsegnek a pontatlanságtól, téves információktól – az élelmiszer-adalékok rákkeltő, egészségkárosító hatásáról” – mondta el a hvg.hu-nak Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főosztályveztője, leszögezve, hogy a rémhíreknek nem szabad bedőlni: az adalékanyagok igen kevés esetben okozhatnak egészségkárosodást.

A szakember szerint az élelmiszerek alkotórészein belül a legjobban az adalékanyagok csoportját szelektálják és vizsgálják: tizennégy féle élelmiszercsoport van, amit mint allergént köztelező megjelölni a csomagoláson, s ezek között csak egyetlen adalékanyag található.  Csak olyan anyagok felhasználását engedélyezik, ami nem káros: alapvető követelmény, hogy  az adalékok az emberi szervezetre ártalmatlanok legyenek, továbbá hogy használatuk a fogyasztó szempontjából is előnyökkel járjon. Ilyen kedvező hatás lehet az élelmiszerek tápértékének megőrzése, a fogyaszthatóság időtartamának növelése, az élvezeti érték és a minőség javítása, az előállítás gazdaságosabbá tétele. A mesterségesen előállított anyagok mellett olyan természetes kiegészítők is az E-számmal ellátott rendszerbe tartoznak, mint a C-vitamin, illetve a béta-karotin, lecitin, amelyeknek fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében. Engedélyezés előtt pedig minden anyagnál elvégezik a toxikológiai vizsgálatot. 

De lássuk, miből is gazdálkodhat az élelmiszeripar. Az E-számok (az unióban engedélyezett adalékanyagok rövid jelölései) rendszerét a hatvanas években hozták létre, ugyanis az élelmiszerek csomagolásán kötelező lett az összetétel feltüntetése, így rövidebb, kódszerű elnevezésre volt szükség. A rövidítés leegyszerűsítette a bonyolult kémiai megnevezéseket, s egyszerűbbé tette az élelmiszerekben található kiegészítő anyagok csoportosítását. A hatályos szabályozás szerint „adalékanyag minden olyan, élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer-összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez” – mondja ki a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-89/107 sz. előírása.

A számozás a Nemzetközi Számozási Rendszer (International Numbering System, INS) gyakorlatát követi, amit a Codex Alimentarius bizottság állapított meg. (A bizottság célja, hogy az egész világra kiterjedő egészségügyi szabványokat dolgozzon ki és hangoljon össze, valamint iránymutatásokat és ajánlásokat fogalmazzon meg többek között az élelmiszer-adalékanyagokra is.) "Igaz, az INS-adalékanyagoknak csak egy részét engedélyezte az Európai Unió, de ez még így is jóval több, mint amit azelőtt Magyarországon használtunk" – tudtuk meg az OÉTI szakemberétől. Magyarország uniós csatlakozása óta a hazai gyártók is több adalékanyaggal "javíthatják" termékeiket.

Minőség és mennyiség

Benda Judit nem látja olyan megnyugatónak a helyzetet, mint az OÉTI. "Füstölés helyett műfüsttel permetezik a sonkákat, szalonnákat, kolbászokat, s mivel az nem tartósít, megoldják ezt is adalékanyagokkal." A húsiparban használatos E-számok listája igencsak terjedelmes: a tartósítószerektől kezdve a húspuhítókon, antioxidánsokon át egészen a cukorig minden létező állagjavítót belekevernek ezekbe a termékekbe. Az élelmiszeripari "mérgek" káros mellékhatásainak listája még ennél is hosszabb: idegrendszeri, emésztőszervi megbetegedéseket, rákot, allergiás rohamokat okozhatnak  – állítja különféle vizsgálatok eredményei alapján. Benda szerint például a pácsó, amely konyhasóból, illetve nátrium-nitritből áll – ez utóbbi szép piros színt ad a húsnak – "közismert méreg", a nitrit ugyanis erősen rákkeltő nitrózaminokat hozhat létre. Korábban tömeges mérgezéseket okozott, ezért egy időben be is tiltották; jelenleg fél százalék a megengedett érték. De még ez a mennyiség is elég ahhoz, hogy allergiás rohamot váltson ki.

 
 
Az OÉTI főosztályvezetője szerint azonban az ilyen és ehhez hasonló információk, amelyek méregként kezelik az adalékanyagokat, rémhíreknek tekinthetők, és úgy is kell kezelni őket. "Minden lehet méreg, ha túl sokat fogyasztunk belőle, megfelelő mértékben fogyasztva szinte kizárt, hogy betegséget okozzanak" – foglalja össze a lényeget, hozzátéve: ő csakis a megbízható nemzetközi szervezetek vizsgálatainak hisz, s ezek közül egyik sem állította azt, hogy félnünk kellene az élelmiszerektől.  

A szakember ugyanakkor elismeri, hogy bizonyos anyagokra nem minden ember reagál egyformán. Egyes E-számok azoknak okozhatnak problémát, akik ételallergiában szenvednek. Az ételek egyes összetevőire érzékenyeknek körültekintőbben kell megválasztaniuk a fogyasztásra szánt, előre elkészített vagy csomagolt élelmiszereket. Célszerű a megvásárolt friss alapanyagokból házilag elkészíteni az ételeket, így elkerülhető az allergiát okozó adalékanyagok fogyasztása. Sőt, az élelmiszergyártók többsége kérésre informál az általa előállított árucikkek tartalmáról, s az élelmiszer-felügyelő szervek is tájékoztatást adnak az egyes adalékanyagok lehetséges mellékhatásairól. Az óvatosság azonban senkinek sem árt meg. A főosztályvezető szerint az igazán jó minőségű élelmiszerekben kevesebb az adalékanyag: egy üdítőről, amelyben öt százalék a gyümölcstartalom, messziről kiabál, hogy tele van színezékekkel, míg egy száz százalékos gyümölcslében nem kellett adalékanyagokkal pótolni a hiányzó ízeket, színeket. 

Hasonló álláspontot képvisel az ügyben Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke is. „Nem minden E-szám mesterséges: az E 150 például a karamell-tartalomra utal, az E 300 a C-vitamint jelzi, az E 307 pedig egy másik antioxidánst. Alapvető követelmény, hogy az emberi szervezetre ártalmatlanok legyenek. Ma már szinte lehetetlen kikerülni azt, hogy élelmiszereink adalékanyagokat tartalmazzanak. Az ételek tartósítása évezredek óta bevett gyakorlat – különböző tartósítási eljárásokat, például a sózást vagy a füstölést már a görögök és a rómaiak is alkalmazták –; nem kizárni kell ezeket az adalékokat, hanem figyelni a mennyiségükre – tanácsolja a dietetikus, aki szerint a kutatások alapján nem mutatható ki egyértelmű összefüggés az adalékanyagok többsége és a daganatos megbetegedések között, ahogyan ezzel időről időre különböző fórumok riogatnak.

Mit takarnak a számok?

Ahhoz, hogy tudjuk is, mit rakunk a kosarunkba, nem árt tisztában lenni az adalékanyagokkal. Az E-számrendszer első százas keretét a színezékek alkotják: ha egy termék címkéjén E 100 - 199 közti jelzést látunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az élelmiszer színezett. Vannak természetes színezékek is, ilyen például a kurkumin, a riboflavin, a kármin, a klorofillok, a karotinok és származékaik, a lutein. Ezek az anyagok adják a növények színét, s átalakítás nélkül vonják ki őket. Nem allergének, sőt, közülük többnek pozitív hatása is van (E 100, E 101, E 160, E 162, E 163): szabadgyökfogó, daganatmegelőző, trombózisgátló vagy vitamin jellegű. A mesterséges színezőanyagok legvitatottabb fajtái az azofestékek, amelyek használatát már számos országban betiltották, bizonyítottan allergiát okozó hatásuk miatt. Az eritrozin (E127), illetve az amarant (E123) csak kis mennyiségben fogyasztható.

 
 
Az E 200 - 299-es csoporthoz tartozó anyagok a tartósítószerek, amelyek vegyületként allergizáló hatásúak lehetnek, ám az élelmiszerekben engedélyezett mennyiségben változatos fogyasztás mellett a fogyasztók jelentős részére ártalmatlanok. A tartósítószerek közé tartoznak az adalékanyagok legveszélyesebbjei, a kén-dioxid és szulfitok, valamint a nitritek és nitrátok. A kén-dioxid és a szulfitok (E 220 - 228) fő felhasználási területe a borászat, a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása, a világos színű aszalványok gyártása. A dietetikus szerint sokan állítják, hogy a kén-dioxid bontja a B1-vitamint. Ez igaz, de hozzá kell tennünk, hogy a B1-vitamint (és sok egyebet is) nemcsak a kénessav, hanem a legtöbb redukáló szer is átalakítja, elbontja. A többi konzerválószer, mint például az üdítőitalok és a nem üveges savanyúságok tartósítására használt benzoesav és sói (E 210 - 213), valamint a szorbinsav és sói (E 200 - 203) kevésbé ártalmasak, de enyhébb vagy erősebb allergizáló hatása szinte mindegyiknek van.

A 300-as csoportba tartozó antioxidánsok az élelmiszerekben végbemenő nemkívánatos oxidációs folyamatokat gátolják. Ennek a vegyületcsoportnak tagja a gyümölcsfeldolgozásnál elterjedten alkalmazott C-vitamin is (E 300), amelynek a szervezetre gyakorolt hatása kedvező, míg más vegyületek iránt közömbösek, vagy esetleg kissé érzékenyek (E320 - 321) vagyunk. Az élelmiszerek kívánatos állományát kialakító, módosító vagy stabilizáló (E 400 - 499, E 1400 - 1499) adalékok legtöbbje különféle növényi eredetű poliszacharid. Jelentős részük természetes, toxikológiai szempontból ártalmatlan anyag, sőt élelmi rostok lévén hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Élelmiszereink édesítésére mesterséges édesítőszereket is használunk. Ezek sokszorosan édesebbek a répacukornál, ezzel szemben gyakorlatilag energiamentesek, sőt, fogkárosító hatásuk sincs. Legismertebbek az aceszulfám-K (E 950), az aszpartám (E 951), a ciklamátok (E 952) és a szacharin (E 954). Egészségkárosító hatásukról ellentmondóak a vélemények. Az MDOSZ szerint legutóbb a szacharint kiáltották ki rákkeltőnek, ám utólag kiderült: alaptalanul. Nem mai találmányok ezek az anyagok, hiszen a szacharint már több mint száz éve használjuk. A ma legnépszerűbb édesítőszer az aszpartam, amely teljesen természetes anyag, hiszen két aminosav kapcsolódik benne össze.

"Teljesen nyugodt szívvel rakom a kávémba naponta az aszpartamot" – mondta Sohár Pálné. Az aszpartam engedélyezése körül óriási huzavona volt: először engedélyezték az Egyesült Államokban, azután az engedélyt visszavonták, mert egy ártalmas kísérőanyagot mutattak ki benne nagyon kis mennyiségben. Később a gyártási technológia megváltoztatásával ezt a hibát kiküszöbölték, majd újra engedélyezték a forgalmazását. Ettől függetlenül az aszpartam feltételezett ártalmairól szóló hírek bejárták az egész világot – magyarázta Az OÉTI szakembere.

Forrás HVG

 
Pontos idő
 
Dátum és Névnap

 

Ma 2025. Január 27. Hétfő, Angelika napja van.
Sok boldogságot kívánok!
 
Naptár
2026. Szeptember
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Szavazás
Egészségügyi ellátás
Jobb lett-e azegészségügyi ellátás a választások után?

igen
nem
Rosszabb lett
Ugyan úgy a paraszolventia számít
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Klikk rá
 
Hírdetések
 
Vélemények-üzenezek,kérdések
Név:

Üzenet:
0 / 250
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Vállalkozásaim-képeim
 
zene
 

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!