Vitaminokról!
2007.05.03. 19:36
Az A vitaminról
A-vitamin (retinol) Mi a szerepe a szervezetben? Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is. Ezen kívül a hámszövet (bőr, nyálkahártyák) épségéhez, és számos más életműködéshez (pl. szaporodás, megfelelő immunitás) is nélkülözhetetlen. Mely élelmiszerekben található meg? A táplálkozásban jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (ún. provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a ß-karotin. A provitaminokból a szervezet képes A-vitamint előállítani. A következő zöldségek, gyümölcsök jó ß-karotin források: sárgarépa, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye. Kit fenyeget A-vitamin-hiány és mit okoz a hiányállapot? Veszélyeztetettek a tejterméket, májat, zöldségeket nem, vagy csekély mennyiségben fogyasztók (pl. vegetáriánusok). A fejlett országokban ma már ritkán fordul elő súlyos A-vitamin-hiány, amit szürkületi vakság (farkasvakság), szemszárazság és szaruhártya-lágyulás jellemez. Megjegyzendő azonban, hogy Ázsia, Afrika és Dél-Amerika kiterjedt területein a gyermekkori vakság egyik leggyakoribb oka ma is az A-vitamin-hiány. Magyarországi felmérések szerint hazánkban az A-vitamin-bevitel a szükséglet körül mozog, sokszor kicsivel alatta van, vagy éppen csak fedezi azt. A kicsivel a szükséglet alatti bevitel ún. határérték-hiányállapotot okoz, ami csak laboratóriumi módszerekkel mutatható ki, de az életműködéseket - ha minimális mértékben is - de már zavarja. Milyen mennyiségű A-vitaminra van szükségünk? Gyermekeknél kortól függően 1400-3333 NE/nap (=420-1000 mikrogramm/nap), felnőtteknél 2666-3333 NE/nap (=800-1000 mikrogramm/nap) a napi szükséglet. Mi lehet a túlzott A-vitamin-bevitel következménye? A-vitamin-túladagolást (mérgezést) hosszú ideig szedett napi 100000 NE-gel lehet okozni (ez a napi ajánlott mennyiség 100-125-szöröse). Erre csekély az esély, hiszen ilyen mennyiségben szinte lehetetlen tartósan bevinni az A-vitamint. Két dolgot viszont fontos kiemelni. Az egyik az, hogy a terhesség alatti magas A-vitamin-bevitel károsíthatja a magzatot, ezért ilyenkor napi 5000 NE-nél nagyobb mennyiséget nem szabad fogyasztani. Újabb kutatások szerint pedig az ajánlott értékeket meghaladó magasabb A-vitamin-bevitel növeli a csontritkulás veszélyét. Ezért a javasolt napi mennyiségeket célszerű betartani.
|