Cholesterin, Triglicerid
2007.05.03. 18:29
Amit a vérzsírokról tudni kell
|

Choleszterin
A szervezet a koleszterinnek nevezett zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig saját maga állítja elő (főleg a máj termeli). A koleszterin számos hormon alkotórésze, egyúttal a szervezetben lévő zsírok anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Ha az összkoleszterin mennyisége a vérben túlzott mértékben megemelkedik, az növeli az érfalak atheromás plakkjainak (zsíros beszűrődés), valamint a következményes rögösödés kialakulásának esélyét, ami a szív- és érrendszerre igen nagy veszélyt jelent. Mit tegyünk, ha túl sok? – Magyarországon a felnőttek több mint 50 %-ának kórosan magas, 5,2 mmol/liter feletti a koleszterin (angolul: cholesterol) értéke – e zsírfajta egyébként a sejtek nélkülözhetetlen alkotóeleme. Megkülönböztetjük a »rossz«, LDL- (Low-density lipoprotein) koleszterintől az úgynevezett »védő« HDL- (High-density lipoprotein) koleszterint. Az előbbi fokozza, az utóbbi pedig gátolja a zsírok lerakódását az érfalban, s ezzel csökkenti az érelmeszesedés, trombózis kialakulását, a szívinfarktus és az agyi érbetegségek kockázatát. Fontos zsírfajta még a triglicerid, amelynek kórosan magas szintje önmagában is szívinfarktusra hajlamosít. A vérzsírok szintje a korral nő, a férfiak kockázata nagyobb. 10 %-os koleszterinszint-csökkenés 20–50 %-kal csökkenti az infarktus rizikóját. A megelőzés és kezelés alapja a diéta, az életmód megváltoztatása, a fizikai tréning. A helyes étrend sok zöldségből, főzelékből, gyümölcsből, gabonaféléből és halból áll (ez utóbbi zsiradékának kedvező összetétele miatt ritka az eszkimók között az érbetegség). A magas zsírtartalmú húsok és tejtermékek mennyiségét csökkentsük a minimumra, főzéshez zsír helyett margarint vagy olajat használjunk. Noha az alkohol emeli a HDL-koleszterint, számos más káros hatása miatt ellenjavallt. Vannak koleszterin-csökkentő gyógyszerek is. /forrás/ Dr.N.J. | |
A koleszterin egy zsírféleség (lipideknek nevezik a zsírokat). A koleszterin elengedhetetlen része a szervezet normális működésének. Az agyvelő 10 %- a koleszterin. Részben állati eredetű táplálékkal kerül a szervezetünkbe, de májunk is folyamatosan termeli, vérünk szállítja, hogy minden sejthez eljusson. Ahhoz, hogy a vér szállítani tudja, fehérjékkel kapcsolódik. Ezeket hívjuk lipoproteinnek. Az angol rövidítésből erednek a HDL- LDL betűszavak, melyeket a lipoproteinek nagy és kis sűrűségű frakciójának elnevezésére használnak. High density lipoproten (HDL), low density lipoproten (LDL). Az LDL viszi a májból a koleszterint a sejtekhez, míg a HDL visszajutatja a májba, és újrafelhasználhatóvá tesz; a máj epesavat termel belőle. Ha az LDL szint nő az valószínűleg növeli az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét, de ehhez valószínűleg egyéb rizikófaktorok (cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.) jelenléte is szükséges. Ellenben, a HDL az ún. jó koleszterin, Véd az érelmeszesedés kialakulása ellen, mivel ennek kivonását segíti elő a vérkeringésből.
A koleszterin mellett egyéb zsírokat is ismerni kell, ha tisztán akarunk látni. Ez főleg a triglicerid szint mérését jelenti. Sajnos ön erről nem ír.
* Se cholesterin normál értéke: 5,2-5,5 mmol/l
* Se triglicerid normál értéke: 1,7- 2,3 mmol/l
* HDL koleszterin normál értéke: 0,9- 1,42 mmol/l
* LDL koleszterin normál értéke: 3,4- 4,2 mmol/l
Ezer emberből kettő-háromnál öröklött anyagcserezavar a magasabb értékek előidézője, de legtöbbnél diétahiba. Minden kóros esetben törekedjünk diétával korrekcióra, ezek betartásával számos diétás könyv áll rendelkezésünkre! Diéta mellett a mozgásmennyiség növelése is kedvező hatású. Ezen jó tanácsok betartása után 3-4 hónappal meg kell ismételni a se cholesterin, triglicerid és HDL koleszterint szint mérését, és csak ezen rendszabályok hatástalansága esetén érdemes esetleg gyógyszeres kezelésben gondolkodni.
A labor leleteket csak a beteg ismeretében lehet értékelni, de nagy a valószínűsége, hogy valamilyen kisfokú, ártalmatlan, genetikai defektus okozhatja a magasabb epefestékszintet, a koleszterinnel együttesen. A magasabb vas szint lehet a fölöslegesen szedett számos multivitamin következménye is, de bármely más gyógyszer is haemolizist okozva megemelheti az epefestékszinet. Tehát külső tényező is lehet. Mindent valószínűleg enyhe diétán kívül semmi egyébre nincs szüksége!!
A megfelelő cholesterin szintet ,Illetve a triglicerid és LDL-HDL cholesterint szintet a következő képpen tudjuk meghatározni:A vérvétel előtti napon : reggel egy zsemlét egy szelet vékony /Sonka/ felvágottal , délelőtt egy sdb almt, Délben üres levest, párolt zöldséget, pérolt hússul/lehetőleg szárnyast bőr nélkül/ délután 4-5 óra körül csak almát vagy üres zsemlét együnk, éjfélig ihatunk ásványvizet. Avérvételre csak éhgyomorra menjünk. Így kapjuk meg a szervezetünk "eredeti"cholesterin szintjét" Ha ez a maximális érték felett van először próbáljuk meg diétávalcsökkenteni.Kevesebb zsíros étel/PL:pörkölt/ bevitele, aktív mozgás rendszerítése. Ezután 3 hónap múlva érdemes lekontrollálni a Cholesterint illetve aTrigliceridet. Ha még mindig magas forduljunk orvoshoz, mert ilyenkor gyógyszerszedése szükséges. Természetesen a gyógyszer szedése mellett sem engedhetjük meg magunknak, hogy minden nap "igazi" magyar éket együnk. Egyszer-egyszer természetesen "kirúghatunk a hámból, de ez ne legyen mindennapi dolog.
|