Hagymt hagymval
2007.07.03. 17:08
Formjban, zben, sznben hihetetlenl gazdag s vltozatos - hagyma mind, s mindegyik ms. Ehet nyersen vagy stve, fzve, tltve, savanysgnak elksztve, de leginkbb teleinket fszerezzk, zestjk vele. Bakos Tth Zoltn, a Lid Casino ttermnek fiatal sfje jobbnl jobb vltozatokat tl ki, de maga legjobban nyrson stve szereti.
Sorolja a hres maki vrshagymt, a srga-, a lila-, a pr-, a metl-, a gyngy-, a fokhagymt, hozztve, ahny nvnyi kultra, annyi hagyma. Melegebb ghajlaton enyhbb, desebb az ze, mint a hidegebb krnyezetben termesztettnek. Aztn jhet mg a shallot-, az des-, a mogyor- s a medvehagyma, ami sokig feledsbe merlt nlunk, de most ppen a renesznszt li.
Az kori egyiptomiak a vilgmindensg szimblumnak tekintettk a rtegesen lefejthet gmbformt, Indiban mr 2000 ve gygynvnyknt hasznltk szvbetegsgek, reumatikus fjdalmak kezelsre, gyulladsok cskkentsre. Jelents a C-vitamin tartalma, de leginkbb arrl a knvegyletekben gazdag illolajrl nevezetes, aminek baktriuml hatsa van, s ami knnyeket csal a hagymavg szembe.
Van, aki sz- vagy bvrszemvegben fog bele ebbe a mveletbe, ms arra eskszik, hogy vz alatt (nem kdban, hanem nyitott csap alatt) kell kockra vgni, szeletelni, aprtani a hagymt.
Parzson slt hagyma
| Megint msok hagymavgs kzben egy korty vizet tartanak a szjukban. J megolds lehet mg vagdoss helyett botmixerrel ppesteni. De aki a nthjt szeretn elmulasztani, az terpis clzattal hajoljon csak a vgdeszka fl. Utbbirl citromlvel tntetik el a szagot a profik.
Hagymbl ksztenek levest, alapot a ragukhoz, prkltekhez, rakott teleket, saltt, rntott hagymt egyben s szeletben, st, mg tortt is. Persze a „legintimebb” a friss, zsenge zldhagyma zsros kenyrrel, plne hideg libamjjal s egy pohr j chardonnay-vel.
s hogy mi veszi el a vrshagyma illatt? A fokhagyma, mert annak illolajai mg drasztikusabbak. Emiatt ajnljk az relmeszeseds megelzsre, lasstsra, a vrnyoms cskkentsre, baktrilis fertzsek ellen.
Bakos Tth Zoltn szerint a halakhoz, a tengeri herkentykhz a fokhagymbl sohasem lehet elg. legszvesebben a mr nlunk is kaphat knai fokhagymt szereti hasznlni, amelyik gerezd nlkli, s az ze intenzvebb a hazainl. Az olasz szakcsok mintjra is szeleteli a fokhagymt, hajszl vkonyra, mert rvid idej pirts esetn az ze gy jobban kiolddik az olvaolajban. Az olaszok gy ksztik el elre, s olvban troljk, mieltt pizzjukra kennk. A francik egyik kedvelt mrtsa az aioli, a fokhagymaolaj, a marseille-i konyha fokhagyms majonze, amit nyers s prolt zldsgekhez, sltekhez, tenger gymlcseihez adnak. gy ksztik, hogy 7 gerezd fokhagymhoz 2 tojssrgjbl, fl deci olvaolajbl, fl citrom levbl majonzt ksztenek, sval s borssal zestik. A magyar konyha legrgebbi fszere s alapanyaga a vrshagyma. A legjobb aromt akkor kapja, amikor nyrsra hzzk szalonnval, kolbszkarikkkal, s parzs fltt megstik. Ezt az zt csak megkzelteni lehet a modern konyhatechnolgival, de a pirosra pirult hagymaszeletek vagy egsz hagymk izgalmas ksri a hsos teleknek.
Sfnk szerint kis „hagyms” fantzival a legszernyebb tkeket is izgalmass tehetjk. Pldul ha az egyszer olasz szalmit feltekerjk s medvehagyms fszervaj-karikkkal koronzzuk, a kompozcit pedig teljes kirls rozscip-szeletekre ltetjk. Kerti stgetshez, grillpartihoz tegynk az asztalra hagymt hagymval: egy kis tlkba aiolit, egy msikba vrshagyma csrt, a harmadikba olvaolajos fokhagymt, a negyedikbe ecetes gyngyhagymt. Forrs.Lid Casino
|