|
Erre a jeles napra ludat szoktak hizlalni a portkon, mely szoks si, pogny hagyomnyokon alapszik. Egykor ugyanis a germnok ezen a napon adtak hlt a j termsrt, isteneiknek madr-, fknt ldldozatot bemutatva. A rmaiak e napon Aescleapiust, a gygyts istent nnepeltk, az nnepi lakoma fnypontja a liba volt. A libt egybknt is klnsen tiszteltk, hiszen ldak riasztottk fel lmukbl a fradt rket, mikor a gallok az j leple alatt el akartk foglalni a Capitoliumot. A keresztny hagyomnykrben a ld Szent Mrton alakjhoz ktdik. A savariai (szombathelyi) szlets szent ugyanis a libalba rejtztt, mikor Tours pspkv akartk vlasztani, de az llatok elrultk t ggogsukkal.
Eleink gy tartottk, aki Mrton napjn libt nem eszik, egsz vben hezik. Faluhelyen tlen a legfontosabb hsforrs a liba volt. Nyakbl, htbl s aprlkbl aranysrga levest fztek, a benne ftt hst mrtssal tlaltk, a libamellet s combot pedig slve knltk. Tprtyje s mja bsges hagymval lestve pedig tartalmas reggeliknt szolglt.
Termszetesen falurl falura, portrl portra vltozott, kit mit is ksztett ldbl e jeles napra.
me a mi ajnlataink:
Ropogs libaslt
A megtiszttott libt kvl-bell megszzuk, regt bedrzsljk majornnval, stlemezre helyezzk, s kanlnyi vizet ntve al, kzepes hfok stben megstjk. Sts kzben forgatjuk, kiolvad zsrjval locsoljuk. Krlbell 90 perc alatt sl meg, termszetesen ez fgg a liba nagysgtl s kortl. A libaslt akkor j, ha belseje porhanys, klseje ropogs.
Tlttt libanyak
30 deka darlt libahsbl, 3 ztatott, majd kifacsart zsemlybl, kiskanlnyi pirospaprikbl, kt gerezd ttrt fokhagymbl, kevs aprra vgott fokhagymbl tltelket ksztnk, borssal, sval, aprra vgott petrezselyemmel s bazsalikommal fszerezzk. Ezt beletltjk kt libanyak brbe, vgket crnval megktjk. Olvasztott libazsrral megkenve stlemezre helyezzk, egy kanl vizet ntnk al, aluflival letakarjuk s 180 fokon mintegy kt rn t stjk. Tbbszr megszrjuk hstvel, nehogy sts kzben kihasadjon a br. Az utols 20 percre eltvoltjuk a flit s a libanyakakat sajt zsrjukkal ntzve pirosra stjk.
Ludasksa
A csontjrl nyersen lefejtett libahst kockra vgjuk, hagyms zsron aprra darabolt vegyes zldsggel, sval, trtt borssal, petrezselyemmel zestve majdnem puhra proljuk. Ezutn adjuk hozz a forr zsron megpirtott rizst s gombaszeleteket, majd vzzel felengedve, fed alatt puhra proljuk. Tlalskor rtesznk egy szelet slt libamjat, s a zsrjval megntzzk.
Libamjpsttom
Egy kil megtiszttott libamjat ztassunk egy jszakn t egy liter hideg vz s egy liter hideg tej keverkbe. Msnap a lecspgtetett mjat drzsljk be sval, borssal - zls szerint szerecsendival, fahjjal - s csipetnyi porcukorral. Helyezzk a mjdarabokat szorosan egyms mell a stednybe, ntsnk r egy pohr des tokaji bort, hagyjuk llni egy rt, majd letakarva tegyk be egy rra 180 fokos stbe. Ha kihlt, ntsk r sajt, leszrt zsrjt. Hidegen fogyasszuk, pr nap rlels a htben kifejezetten jt tesz neki.