Tejcukor-(laktz-) rzkeny betegek ditja
Zala Megyei Krhz 2007.04.29. 09:05
Tejcukorrzkenysg esetn a tejfogyasztst kveten hnyinger, hnys, hasmens jelentkezik, ami a tejfogyaszts megsznse utn elmlik, mg az ismtelt fogyasztskor jra jelentkezik. Ilyen esetben a dita lnyege rgebben a tejelvons volt.
Ma mr kaphat a kereskedelemben laktzmentes tej (Magic milk-Naszlytej,Zymil- Parmalat) vagy olyan ksztmnyek, amelyek nem vagy csak kis mennyisgben tartalmaznak tejcukrot, mint pldul az lelmiszerzletekben kaphat Completa kvkrmpor.
Nemcsak laktzszegny tejjel rendelkeznk, hanem orvosi rendelvnyre tejcukorbont enzim is beszerezhet. Jelenleg a Lactase nev rgtabletta van forgalomban , amelybl egy darab 10 g laktz ( kb. 200 ml tej) elfogyasztshoz elegend enzimaktivitst biztost..
A laktzszegny tejbl s tejporbl kszlt teleket, italokat panasz-mentesen fogyaszthatjk a gyomorfeklyben, vagy a vastagbl gyulladsos betegsgben szenved betegek is, akik klnben rzkenyen reaglnak a tejfogyasztsra. Akr tmeneti, akr ksei laktzhinyrl van sz, mindkt esetben a laktz tartalm telek, fknt a tej s a tejtermkek teljes elhagysval kezdjk a ditt. Ezutn egszen kis mennyisgben kezdjk visszapteni az trendbe a tejtermkeket, s kitapasztaljuk, mekkora az a mennyisg, amit a beteg mg panaszok nlkl fogyaszthat.
Ajnlott s kerlend nyersanyagok: Tej s tejtermkek:
- A savanytott tejtermkekben lnyegesen alacsonyabb a tejcukor mennyisge, mint a szntejben. sszehasonltsknt:
tej: 2500 milligramm/deciliter
kefir, joghurt: 100-500 milligramm/deciliter
sajtflk: 10-50 milligramm/10 dekagramm
flzsros tr: 20-80 milligramm/10 dekagramm
- Az Eidami,Emmentli,Pannnia, Parmezn, Gauda sajtok laktzmentesek, valamint egyes gyrtk ltal ksztett Trappista is.A lejrati idejhez kzeled Brie, Camember s Roqueort szintn fogyaszthat.
- A laktz-intoleranciban szenvedk ltalban jobban brjk az gynevezett lflrs joghurtot, mivel a benne lv baktriumok laktz enzime bontja a laktzt. Vsrls eltt tanulmnyozzuk a termk cmkjt, mert nem minden joghurtksztmny ilyen!
Zsiradkok:
Biztosan tejcukormentes a Liga s a Delma light margarin. A vaj s a margarinok s vajkrmek tbbsge azonban tartalmaz tejcukrot.
Hsok, hsipari termkek:
A tkehsok laktzmentesek , m a feldolgozott hsruk adalkanyagknt tartalmazhatnak laktzt is. A gyrt ltal garantltan tejcukormentes ksztmnyek a Pick Szeged Rt. felvgottai.Megbzhatan laktzmentesnek a Magyar Tpllkallergia s Tpllkintolerancia Adatbank ltal nyilvntartott termkeket tekinthetjk.
Zldsgek, gymlcsk:
Nem tartalmaznak tejcukrot sem friss sem gyorsfagyasztott, sem feldolgozott formban.
Gabonaipari termkek:
Az zestett reggeli gabonapelyhek tartalmazhatnak tejcukrot.
St- s tsztaipari termkek:
A pkstemnyek mind tsztjukban, mind tltelkkben tartalmazhatnak tejet ezrt a tejet nem tartalmaz tltelkes s vizes tsztbl kszlt vltozatok fogyaszthatk.
Flksztermkek:
Szmos ilyen termk tartalmaz laktzt:pl: instant levesek, saltantetek.
Laktzt tbb szzfle gygyszer tartalmaz vivanyag formjban. Olvassuk el az sszetevk listjt!
Tej- s tejtermkmentes receptek: Gymlcsleves
Hozzvalk: 0,5 kg gymlcs zls, illetve idny szerint, a gymlcsk fajtjtl fgg mennyisg cukor (ltalban 3 evkanl), fl csomag vanlis pudingpor, 1 tojs srgja, egy csipet s, kevske fahj s 4-5 szem szegfszeg, tetszs szerint citroml, vz.
A megtiszttott gymlcst a cukor ktharmadval, csipet sval s fszerflkkel zestett, forrsban lv (krlbell 6 dl) vzbe tesszk, s flig megfzzk. K zben a tojs srgjt a cukor egyharmadval s a pudingporral habosra keverjk, szksg szerint kevske vizet adunk hozz, majd ha sima, mg 1 dl hideg vzzel hgtjuk. A pudingporos habarst a forrsban lev leveshez adjuk, kevergets mellett, gyorsan jra forraljuk. Kihtjk, des gymlcsk esetn tlals eltt citromlvel tesszk piknss.
Zldborsfzelk
Hozzvalk: 60 dkg kifejtett, friss vagy mirelit zldbors, 2,5 kiskanl s, 5 evkanl tolaj, 1,5 evkanl liszt, 1 kiskanl pirospaprika, 1 mark petrezselyemzld, 1 mokkskanl cukor, vz.
A lisztbl 3 evkanl tolajjal zsemleszn rntst ksztnk. A tzrl levve belerakjuk a felaprtott petrezselyemzld maradkt, a pirospaprikt, elkeverjk, 1,5-2 dl hideg vzzel felengedjk, megkavarjuk, s a megftt zldborshoz adjuk. Kevergetve jraforraljuk. Lisztbe forgatott, frissen kisttt, vagy roston sttt, illetve bundzott zldflvel is tlalhatjuk.
Zldbabfzelk
Hozzvalk: 50-60 dkg aprra vgott, friss vagy mirelit zldbab, 1 szem kzepes nagysg krumpli, 2,5 kiskanl s, 5 evkanl tolaj, 1,5 evkanl liszt, 1 kiskanl pirospaprika, 1 mokkskanl cukor, 1 mark petrezselyemzld, 3 gerezd fokhagyma, kevs zldpaprika, paradicsom, csipetnyi morzsolt bazsalikom, 1 evkanl citroml.
A zldborsfzelkkel megegyez mdon kszl, azzal a klnbsggel, hogy zldbabot s megtiszttott, aprra kockzott krumplival egytt fzzk meg, a fzlevet kevs zldpaprikval, paradicsommal, csipet bazsalikommal is zestjk, s a rntsba 3 gerezd felaprtott fokhagyma is kerl. Tlalskor zls szerint citromlvel, ecettel savanythatjuk.
|