D-E-H-K vitaminok
2007.05.19. 23:40
D, E, H, K:vitaminokrl
A D-vitamin
1,25-Dihidroxikolekalciferol
A kalciferol gyjtnv. Tbb azonos biolgiai hats, de kmiailag egymstl klnbz anyagot jellnek vele. Elszr a csukamjolajrl llaptottk meg, hogy gygytja az angolkrt, majd a napfnnyel besugrzott tpllkrl is megllaptottk ugyanezt. Az utbbibl kristly formjban ellltott anyagot D1-vitaminnak neveztk el, mely kalciferolt s lumiszterint tartalmaz. Az ersebb hats kalciferol a D2-vitamin nevet kapta. A tovbbi kutatsok mg egy anyagot fedeztek fel, a 7-dehidrokoleszterint, amely a brben ultraibolya sugrzs hatsra, D3-vitaminn alakul. Az llati eredet lelmiszerek D3- s D2-vitamint, a nvnyi eredetek D2-vitamint tartalmaznak.
A D-vitamin-hats vegyletek szteroidszrmazkok. Tpllkozs-lettani szempontbl a D2- (ergokalciferol) s a D3- (kolekalciferol) vitamin jelents. Biolgiai hatsukat tekintve aktvabb a D3-vitamin, amely a brben az ultraibolya sugrzs hatsra keletkezik, elanyagbl a 7-dehidrokoleszterinbl. Ez elbb a mjban, majd a vesben alakul tovbb, az aktv 1,25-dihidroxi-D-vitaminn (kalcitrioll).
A D-vitamin elsegti a klcium s foszfor felszvdst a blcsatornbl, s kzvetlenl befolysolja a csontkpzdst.
A szervezetbe kerl egyes idegen anyagok (lom, kadmium), valamint egyes gygyszerek nvelik a vitaminszksgletet. A legbsgesebb kalciferol-forrsok a halmjolajok, mj, tojs, tej s tejtermkek, de egyes lelmiszereket (pl. gyermektpszereket, tejtermkeket, margarinokat) is D-vitaminnal dstanak.
Hinya gyermekekben angolkrt, felnttekben csontlgyulst okozhat, de az ltalnos tneteken tl a vesekkpzds veszlye is fennll.
Hipervitaminzisa azt eredmnyezi, hogy megemelkedik a vr kalcium-szintje, tl sok pl be a csontokba, az rfalakba; nveli az relmeszeseds kockzatt, nvekedsi zavarokat okozhat.
Az D-vitamin (kalciferol formban) jellemz mennyisge 100 g lelmiszerben:
- gabonaflk, hvelyesek s rlemnyeik, kenyerek, pkstemnyek: nem jellemz
[forrs?]
- szraztsztkban: 0-0,4 μg
- zldsg, gymlcs: nem jellemz
- vaj, margarinflesgek: 0,5-7,5 μg
- hsok, hsipari termkek: 1-4 μg
- halak: 0,5-10 μg
- tej: 0,05-0,3 μg
- tojs: 5-25 μg
E-vitamin
Tokoferolok: Szmos E-vitamin hats vegylet ismert, gy az alfa-, bta-, gamma-, s delta-tokoferol, valamint a szintetikus ton ellltott szter-szrmazkok, pl. tokeferol-acett.
Az emberben a tokoferol hatsa kevss ismert, hinya nem okoz jellemz tneteket. A tokoferolok knnyen oxidldnak, mikzben antioxidns hatst fejtenek ki, gy megakadlyozzk a tbbszrsen teltetlen zsrsavak oxidcijt. Biolgiailag a D-alfa-tokoferol a leghatsosabb. Gyulladsgtl hatsa is ismert.
A vegyes tpllk E-vitamin tartalma nagymrtkben fgg az elfogyasztott zsr mennyisgtl s minsgtl (llati zsr, vagy nvnyi olaj). A tbbszrsen teltetlen zsrsavakban gazdag trend mellett nagyobb az E-vitamin szksglet. 1 g tbbszrsen teltetlen zsrsav, 0,5-0,8 mg-al nveli a tokoferolszksgletet.
Embernl nem fordulnak el hinytnetek, mert a normlis vegyes trend tartalmazza, illetve az egszsges szervezet ezekbl kpes ellltani a neki szksges mennyisget.[forrs?]
Hinya vrszegnysget, meddsget, izomsorvadst okoz. Tladagolsa nem ismert
E-vitaminban gazdagok a nvnyi olajok, zldnvnyek, gabonamagvak, de fleg a csrztatott magvakbl nyert olajok.
Az E-vitamin (tokoferol formban) jellemz mennyisge 100 g lelmiszerben: [forrs?]
- gabonaflk, hvelyesek s rlemnyeik, kenyerek, pkstemnyek: 0,1-12 mg
- szraztsztkban: 0-0,6 mg
- sajtos, trs stemnyek: 0,05-1 mg
- dis, mkos stemnyek: 0,3-3 mg
- zldsg, gymlcs: 0-3 mg
- vaj, margarinflesgek, szalonna, nvnyi olaj: 0,5-84 mg
- hsok, hsipari termkek: 0,5-2,5 mg
- halak: 0,2-3,5 mg
- tej: 0,1-1,6 mg
- trk, sajtok: 0-1 mg
- tojs: 0,5-1,5 mg
H-vitamin
(filtrtfaktor, p-aminobenzoesav) A hmszvet vdelmi vitaminja, baktriumok, lesztgombk fontos enzimje.
Hinya a hmszvet ellenllst cskkenti, gyulladsok lpnek fel, esetenknt gerincveli bntalmakat okoz. Az lesztkivonat az embernl gtolja az szls kialakulst.
K-vitamin
Fillokinon. A termszetben kt formban fordul el: K1-vitamin (fillokinon), amit a zld nvnyek, valamint a K2-vitamin (menakinon), melyet baktriumok szintetizlnak. A termszetes K-vitaminok csak zsrban, a mestersgesen ellltott szrmazkok vzben is olddhatnak.
Az ember K-vitamin szksglett a tpllk K1-vitaminja s a blbaktriumok ltal ellltott K2-vitamin kb. fele-fele arnyban fedezi. Normlis blflra s vegyes tpllkozs esetn a szervezet K-vitamin elltottsga megfelel. A K-vitamin 10-70%-a szvdik fel.
Felnttekben a hosszantart antibiotikus kezels s a cskkent K-vitamin bevitel hinytneteket okozhat. Gyermekeknl s koraszlttekben a blbaktriumok csekly szma miatt elfordulhat K-vitamin hinyon alapul vrzkenysg.
K-vitaminforrsok: brokkoli, fejes salta, kposzta, paraj, tejtermkek, s mj.
|