A bann
2008.02.23. 16:40
A bann a negyedik legfontosabb haszonnvny a vilgon, a rizs, bza s kukorica utn. Neve s klseje egyarnt megtveszt, hiszen a bannfa tulajdonkppen csak cserje, br az ltrzs sokszor akr 3-5 mter magasra is megn.
Hatalmas virgja sem virg, hanem virgzat, a nagy sznes virgtakar nem szirom, hanem risi buroklevl. A kzel ktmteres virgzat virgaibl pedig gyakran 20 kils rett bannfrt lesz. Viszont ezekbl a termsekbl soha nem lesz j bann, hiszen magja csak a vadbannnak van. Az ltalunk ismert, nemestett kultrnvny sarjadzssal szaporodik. Kevss ismert tny, hogy a bann 10-15 cm hossz termse valjban bogyterms. Grbesgnek oka, hogy a szletskkor mg egyenes kis bannok eredetileg a talaj fel fejldnek, de igyekeznek a Nap fel fordulni, emiatt meggrblnek.
A vilg banntermsnek ktharmadt ma a Bann Kztrsasgoknak is nevezett latin-amerikai orszgok adjk (Ecuador, Costa Rica, Guatemala, Honduras s Panama). A nvny azonban Dlkelet-zsibl szrmazik. Az kori grgk mr i. e. 333-ban bizonytottan ismertk. Plinius elbeszlse szerint Nagy Sndor katoni is megkstoltk indiai hadjratukon a bannt. Nem zlett nekik. St, a vilghdt uralkod egszsgtelennek tartotta, s megtiltotta katoninak a gymlcs kstolgatst. szak-Egyiptomba s a Kzel-Keletre elszr arab kereskedk vittk a 7. szzadban. A portuglok a 15. szzad elejn teleptettek bannsarjakat a Kanri-szigetekre. Egy spanyol dominiknus szerzetes, Panama ksbbi pspke vitte magval a bannt 1516-ban Santo Domingba. Innen terjedt el a bann az amerikai kontinensen. Ez lett az Amerikba hurcolt rabszolgk egyik f tpllka. Huzamosabb szlltst a htsi technikk fejldsvel tudtk csak megoldani. Eurpba ezrt sokig kizrlag a Kanri-szigetekrl rkezett szlltmny.
Jellegzetes zamat hst frissen vagy szrtva fogyasztjk, liszt, pehely vagy jabban chips formjban is. Indonziban mg virgjt is felhasznljk: a virgzatot cskokra vgjk (mint mi a kposztt), majd megfzik s saltba keverik. Szmos np klnbz sltjeit bannlevlbe csomagolva sti meg, illetve bannlevlen tlalja ksz fogsait. Egyes bannflket stve vagy/is fve fogyasztanak. De sok egyb mdon is hasznostjk. Ugandban s Tanzniban pldul srt fznek belle. a Flp-szigeteken az n. rostbann levelbl hajktelet s zskszvetet ksztenek, egyes helyeken pedig a bann vzds szrnak levt skorpi- vagy kgymars gygytsra hasznljk. A bann bizonyos fajtit llatok takarmnyozsra is hasznostjk. A gymlcst mindig zlden szedik, majd utrlelik - mg ott is, ahol helyben fogyasztjk. t-tz napig ll el, de ne tartsuk htben, mert 12 fok alatt megbarnul.
A bann a gymlcsk kzl szinte legtbb B-vitamint tartalmazza, s sok A-, C- s E-vitamin is van benne. Tartalmaz tovbb kalciumot, kliumot, magnziumot, vasat, cinket, rezet, jdot, mangnt s foszfort is. Jelents sznhidrt tartalma miatt fogykrzknak nem igazn ajnlott. A bann tovbb olyan enzimet is tartalmaz, ami hatkonyabb teszi a glukz feldolgozst, gy segti az agyi tevkenysget. Knnyen emszthet, ezrt kisbabknak is adhat. Savtartalma elhanyagolhatan kevs, gy ajnlhat gyomorfeklyben szenvedknek. Blpanaszokkal kzdknek is javallott, hiszen biztostja a belek szablyos mozgst. A bann szmos olyan tpanyagot tartalmaz, amelyek az egszsges, nyugodt s mly alvshoz szksgesek: a triptofn aminosav elsegti a harmonikus elalvst, a tirozin pedig a mly, zavartalan alvsrt felels. A bannbl nem csak desszertek kszthetk, hanem el- s egytltelek, kretek, s persze italok is.
me nhny tipp!
Remek eltelt vagy akr knny vacsort kapunk, ha a megtiszttott bannt hromba vgjuk, durvra darlt sznes borsbl, kanlnyi mzbl, kechupbl, currybl s csipetnyi chiliporbl kszlt pcba forgatjuk, hajszlvkony baconcskokba tekerjk, majd forr stben tz percig stjk. Kreol tel a rizses, hsos bann. Ehhez a chilivel s sfrnnyal zestett rizst a szokott mdon megproljuk. A ksz rizshez szeleteljk a bannt, majd hozzkeverjk a natr megsttt pulykamell cskokat. rlt rzsaborssal zestjk.
Haznkban sajnos mg kevs helyen kaphat az igazi, sthet, zldsg – tbb fajtja is ltezik, a szoksosnl nagyobb, vastagabb, zld hjtl a kicsi, tmr vrs brig - bann. Azonban ha hozzjutunk, hmozzuk meg, vgjuk hrom darabba, majd serpenyben, olvaolaj s vaj forr keverkben kezdjk stni. Ha mr flpuha, formzzunk belle lapos pogcsnyi darabokat, s sssk mindkt oldalukat aranybarnra. zhatsban a slt burgonyhoz hasonlt. Ha a hagyomnyos, srga – de nem teljesen rett - bannbl ksztnk kretet, sssk aranybarnra forr vajon, majd szrjuk meg pirtott szezmmaggal vagy trt mandulval.
rdemes bannos italokkal is prblkozni a szoksos egyszer, tejes turmix helyett. Az alkoholmentes bann koktlhoz turmixoljunk ssze egy egsz bannt, 2 deci natr jughurtot, 2 deci ananszlevet s egy fl zldcitrom levt, magas pohrban, trt jggel , szvszllal szervrozzuk.
A bann daiquirihez 4 cl fehr rumot, 2 cl bannlikrt, fl rett bannt s fl zldcitrom levt turmixoljunk ssze, majd trt jeget keverjnk bele. Httt koktlos pohrba mrjk, bannszelettel dsztjk.
A bannlikrhz keverjnk ssze fl kil aprtott bannt ugyanannyi cukorral s hagyjuk llni hrom napig. Majd ntsnk hozz egy deci vizet, turmixoljuk . A pphez 2,5 deci tiszta szeszt, egy kupica rumot, egy zldcitrom levt s egy kanlnyi karamellt adunk. Keverjk ssze alaposan, s rleljk kt htig htben. Mieltt vegbe tltjk, knljuk szrjk le. Lehet kevs tejsznnel is dstani.
|